Sunday, June 9, 2013

8 fouten met zonnecrème die jij wellicht maakt

8 fouten met zonnecrème die jij wellicht maakt

© thinkstock.
We weten allemaal dat we bescherming nodig hebben tegen de schadelijke UV-stralen, die kunnen leiden tot huidkanker en veroudering van de huid. De grootste fout die je kan maken, is dan ook het niet gebruiken van zonnecrème. Maar zelfs wie wel smeert, kan fouten maken. Wij zetten de meest voorkomende op een rijtje.
In de eerste plaats is het belangrijk dat je de juiste zonnecrème kiest. Die moet je zowel beschermen tegen UVB-stralen, die zonnebrand kunnen veroorzaken, als tegen de huidbeschadigende UVA-stralen. Zorg er dus zeker voor dat je een versie kiest met een brede bescherming, klinkt het advies van dermatologen David Leffell en Lisa Garner aan de Huffington Post. Als dat gebeurd is, moet je zeker de volgende 8 fouten vermijden.

1. Je gebruikt dezelfde fles al drie zomers

De vervaldatum is erg belangrijk, want de actieve ingrediënten in zonnecrème kunnen na verloop van tijd hun werking verliezen. Bovendien is een open fles ook vatbaarder voor bacteriën, aangezien de bewaarmiddelen die dat moeten voorkomen na verloop van tijd ook minder effectief worden. Vergeet ook niet om op de fles te kijken hoe je ze moet bewaren. Het lijkt misschien handig om ze bovenaan je strandtas te leggen, maar blootstelling aan hitte kan de werking van de zonnecrème verstoren.

2. Je rekent op de zonnecrème in je make-up

Een twee-in-een foundation/zonnecrème is erg handig, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectief werkt. Een deel van het probleem is de hoeveelheid: een toefje foundation komt niet overeen met de hoeveelheid zonnemelk die je normaal op je gezicht smeert. Daarnaast is het ook zo dat make-up verdwijnt in de loop van de dag. Betrouwbaar is het dus niet.

3. Je gebruikt maar een toefje

Als het op zonnecrème aankomt, dan is minder zeker niet meer. Toch zijn er veel mensen die te weinig zonnemelk gebruiken, waardoor die niet voldoende kan beschermen. De vuistregel is dat je ongeveer een shotglas nodig hebt om je hele lichaam te bedenken. Het probleem daarmee is dat een vrouw van 50 kilo natuurlijk veel minder nodig heeft dan iemand die 100 kilo weegt. Daarom is het beter om er gewoon voor te zorgen dat je genoeg gebruikt om je huid te bedekken en het in te masseren. Als je twijfelt: gebruik dan gewoon meer.

4.. Je brengt alleen 's morgens zonnecrème aan

Als je in de zon loopt, blijft je zonnecrème maximum twee uur goed. De zon slorpt letterlijk het actieve ingrediënt in de crème op, wat betekent dat je geen bescherming meer hebt. Als je zweet of gaat zwemmen, kan je zonnecrème zelfs nog sneller uitgewerkt zijn. Breng dus zeker om de paar uren een nieuwe laag aan.

5. Je rekent op waterproof zonnecrème als je zwemt

Er blijkt helemaal geen 'waterproof' zonnecrème te zijn. Het enige wat kan is een waterresistente crème, die je 40 tot 80 minuten beschermt. Daarna moet je absoluut opnieuw smeren. Vergeet ook niet om na het aanbrengen een paar minuten te wachten voor je weer in het water duikt, zodat de crème de tijd krijgt om in je huid te dringen.

6. Je brengt alleen zonnecrème aan op zonnige dagen

Een bewolkte dag wil niet zeggen dat je geen zonnecrème moet aanbrengen. Het is niet omdat je de zon niet kan zien of voelen, dat ze geen schade kan toebrengen. De schadelijke UVA-stralen kunnen zelfs door dikke wolken én glas dringen.

7. Je geeft veel geld uit aan de hoogst mogelijke factor

Veel huidexperten raden een zonnecrème met minstens factor 30 aan. Maar dat wil niet zeggen dat je met factor 60 dubbel zo goed - of dubbel zo lang - beschermd bent. Een zonnecrème met factor 30 blokkeert ongeveer 96 procent van de UVB-stralen, maar daarna zie je maar kleine verschillen. Zo blokkeert factor 50 zo'n 98 procent en factor 75 nog steeds minder dan 99 procent. Je kan nooit 100 procent van de UVB-stralen blokkeren met zonnecrème.

Als je je beter voelt met een hogere factor, doe het dan zeker. Maar dat wil niet zeggen dat je er langer mee in de zon kunt liggen of dat je de zonnecrème niet opnieuw moet aanbrengen.

8. Je rekent op zonnecrème voor totale bescherming

Net omdat de zonnecrème je nooit voor 100 procent kan beschermen, mag het niet je enige verdediging tegen de zon zijn. Draag dus zeker ook een hoed, zonnebril en beschermende kledij, vooral tijdens de meest intense uren van de zon.

No comments:

Post a Comment