Sunday, June 9, 2013

Erdogan roept kiezers op betogers lesje te leren in 2014

Erdogan roept kiezers op betogers lesje te leren in 2014

  © belga.
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag gewaarschuwd dat zijn geduld met betogers grenzen kent. Zo zei hij tijdens een bijeenkomst met aanhangers op het vliegveld Esenboga in de hoofdstad Ankara.
Erdogan gaf geen duimbreed toe tijdens zijn speech en ging niet in op de eisen van de betogers. "Bestaat het volk alleen uit de mensen die demonstreren bij Taksim Gezi Park? Zijn de mensen die hier in Ankara bijeen zijn niet ook het volk?", stelde hij een retorische vraag. "Wij zijn de partij van 76 miljoen Turken", klonk het. De eerste minister toonde eveneens hoe vastberaden hij is tegenover de betogers die zijn ontslag eisen. "Ze zijn zo laf dat ze de eerste minister van dit land beledigen", hekelde hij. De betogers noemde hij wederom "vandalen" en "anarchisten".

Hij herhaalde ook dat de mensen die in Istanbul en Ankara tegen de regering protesteren hun gelijk maar moeten halen in de stemlokalen. "Er zijn zeven maanden tot de lokale verkiezingen. Laten we het daar uitvechten", zei de premier en leider van de AK-partij. Hij riep de kiezers op om de betogers een lesje te leren. Speculatie op de Turkse aandelenmarkt zal niet worden toegestaan en zwaar bestraft worden, zo dreigde hij eveneens. Afgelopen week leed de Istanbul Stock Exchange flinke verliezen door de onrust in het land.

De protesten duren al meer dan een week. De manifestanten verwijten de regeringsleider zijn autoritaire aanpak en zijn wil om het seculiere Turkije te islamiseren.

No comments:

Post a Comment