Friday, June 7, 2013

Open Vld-kopstukken steunen Gwendolyn Rutten op Twitter

Open Vld-kopstukken steunen Gwendolyn Rutten op Twitter

  Gwendolyn Rutten. © photo news.
Dat Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten de term confederalisme afzweert in een kranteninterview, botst op enkele vernietigende interne reacties. Maar een aantal partijkopstukken schaart zich op Twitter achter de partijvoorzitster.
Een aantal leden uit de Open Vld-fractie van het Vlaams Parlement reageerden in uitgelekte interne mails bijzonder kritisch op het interview van Gwendolyn Rutten waarin ze het confederalisme afzweert. Maar meteen nadat de interne kritiek uitlekte, namen een aantal partijkopstukken Rutten in verdediging op Twitter.

Minister en ex-voorzitter Alexander De Croo. "Politiek debat is sterker met juiste definities. Duidelijk en consequent voorstel van @RuttenGwendolyn Congres #openvld beslist in november". Mechels burgemeester en eveneens gewezen voorzitter Bart Somers: "Confederalisme is consensusregel ipv meerderheid. Blokkeren wordt dan regel. Voorstel #Rutten modern en fris". Minister Turtelboom tweette ook: "Volgende staatshervorming gaat over efficiënt bestuurd Vlaanderen. Keuze voor #federalisme doet mist en rookgordijnen verdwijnen".

Ook vanuit de Vlaamse fractie klonk er steun. Bart Tommelein: "Van mij mag een voorzitter haar nek uitseken en een voorstel doen voor verandering. Beter besturen is de hoofdopdracht". Fractieleider Sas van Rouveroij: "Open Vld nooit anders gezegd. Nu eens helder@RuttenGwendolyn: NIET voor een onafhankelijk maar voor een sterk, zelfbewust Vlaanderen. Go vz". En ook Fientje Moerman zelf, auteur van één van de uitgelekte mails, relativeert haar kritiek: "Mensen, journalo's aub: is op vrijdag geen nieuws ook nieuws? En humor onder collega"s, weze het vinnige, een meningsverschil? quod non".

Kamerlid en Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne tweette: "Goede voorzet van @ruttengwendolyn. In november beslist ons congres. #duidelijkheid". Hij voegde daar telefonisch aan toe dat hij het goed vindt dat de partijvoorzitster "een duidelijk standpunt inneemt en afstand neemt van het confederalisme". "Wie kiest voor confederalisme, kiest uiteindelijk voor de splitsing van het land. Dat zeggen alle experts en politologen. In 2002, toen we het confederalisme opnamen in onze Novemberverklaring van 2002, was ook nog geen sprake van de zesde staatshervorming en een gesplitst Brussel-Halle-Vilvoorde. Dit is een teken van voortschrijdend inzicht".

No comments:

Post a Comment