Friday, June 7, 2013

Amerikaanse kinderoppas breekt armpjes van baby's in Knokke

Amerikaanse kinderoppas breekt armpjes van baby's in Knokke

  De nanny bij haar arrestatie in de VS. © politiefoto.
UPDATE Het Brugse gerecht vraagt de uitlevering van een Amerikaanse kinderoppas die in juni 2011 in Knokke met opzet de vier polsen brak van een pasgeboren tweeling. Ze vluchtte naar haar thuisland en leek voor altijd haar straf te zullen ontlopen. Tot ze in de VS opnieuw toesloeg en de armpjes en beentjes brak van alweer een tweeling. Deze week gaf een Amerikaanse rechter haar vijf jaar voorwaardelijk. Dinsdag stond ze bij verstek voor de Brugse strafrechter terecht voor het toebrengen van slagen en verwondingen aan twee baby's. Op 18 juni doet de rechter uitspraak.
In ons land riskeert ze vier jaar, maar de kans dat ze ook wordt uitgeleverd is veeleer klein. Het gerecht wist vrijwel meteen wie in Knokke de polsen van de tweeling had gebroken: de 32-jarige Aubrey Alta Anderson, afkomstig uit het Amerikaanse Utah. Toch wist de vrouw te ontsnappen, door in Zaventem in allerijl op een vliegtuig naar Los Angeles te stappen. Ze leek voor altijd de dans te zullen ontspringen. Maar in Amerika kon ze het opnieuw niet laten een tweeling gruwelijk te mishandelen.

Maandag is ze in de VS veroordeeld tot vijf jaar cel, zij het maar voorwaardelijk. Het dossier bleef spoken door het hoofd van de procureur van Brugge. Niet alleen omdat de feiten zo gruwelijk zijn, maar ook omdat het knaagde dat de vrouw zolang buiten schot bleef. Jean-Marie Berkvens spreekt van weerzinwekkende feiten. "Iemand die al dan niet bewust de ledematen van een pasgeboren tweeling breekt, zoiets blijft je bij."

Het Brugse gerecht is nu van plan alles op alles te zetten om Aubrey Alta Anderson ook in België achter de tralies te krijgen. "We willen haar uitlevering, liefst zo snel mogelijk. Al wordt dat verre van evident", aldus Berkvens.

De moeder van de mishandelde baby's reageerde ontgoocheld op de milde straf voor de Amerikaanse. Ze was Anderson in de rechtbank nog 'dankbaar' geweest. "Ik ben blij dat ze mijn kinderen niet vermoord of levenslang verminkt heeft. Maar ze handelde niet impulsief en het was ook geen accident. Ik weet zeker dat ze nog kinderen zal pijn doen", sprak Sarah Tuefin. Ze trok met haar tweeling in februari naar het kinderziekenhuis. De baby's waren toen een maand oud. De dokters stelden vast dat de beentjes van een van de baby's gebroken waren. De röntgenfoto's toonden ook gebroken ribben.

Anderson prijsde zichzelf aan in advertenties op het internet. Ze was naar eigen zeggen gespecialiseerd in kinderopvang en wou overal in de wereld aan de slag gaan.

No comments:

Post a Comment