Friday, June 7, 2013

Nog meer trucs om hardrijders te pakken

Nog meer trucs om hardrijders te pakken

 

TOT 7 FLITSCONTROLES OP 60 KILOMETER SNELWEG

© photo news.
De wegpolitie zal de komende maanden veel meer snelheidscontroles houden op snelwegen. Via onaangekondigde en verrassende 'speedacties' zullen hardrijders over afstanden tussen 60 en 100 kilometer tot zeven keer gepakt kunnen worden. Wie op die trajecten permanent te snel rijdt, riskeert dan ook tot zeven boetes in een uur tijd, schrijft de krant Het Laatste Nieuws.
De politie ondervindt dat veel chauffeurs de snelheid wel respecteren als ze een flitspaal of een trajectcontrole naderen, maar het gaspedaal weer induwen als ze daar voorbij zijn. Sommige bestuurders laten zich ook leiden door waarschuwingssystemen, zoals Coyote. "Maar in de komende maanden zullen we verrassend uit de hoek komen", belooft Michaël Jonniaux, directeur van de wegpolitie. "Het is onze bedoeling dat bestuurders altijd en overal de toegelaten snelheid respecteren. Het aantal verkeersdoden op autowegen (vorig jaar 87, red.) willen we tegen 2020 halveren."

De politie kiest daarom naast de bestaande systemen - flitspalen en trajectcontrole - voortaan ook voor andere trucjes om hardrijders te pakken. "Zo kan het gebeuren dat we een vaste flitspaal uitschakelen, maar een kilometer verderop wel onverwacht een mobiele radar zetten."

Die mobiele flitsers kaderen in de zogeheten 'speedacties'. Elke week zal er op een belangrijke snelweg zo'n actie georganiseerd worden, waarbij bijvoorbeeld op de E40 tussen Brussel en de kust nog drie tot vier mobiele radars geplaatst worden. Hardrijders lopen dan liefst zeven keer het risico om gepakt te worden. Dat betekent ook zeven keer een boete betalen, want het traject loopt door vier verschillende gerechtelijke arrondissementen. Verschillende inbreuken op één dag laten samenvoegen tot één boete zal dan ook niet zomaar kunnen. "En toch is het ons niet om het geld te doen, wél om verkeersveiligheid", besluit Jonniaux.

No comments:

Post a Comment