Friday, June 7, 2013

Ex-topman NMBS ontkent gesjoemel in dossier Fyra

Ex-topman NMBS ontkent gesjoemel in dossier Fyra

  © anp.
Leo Pardon, die als directeur-generaal reizigers bij de NMBS tot 2007 nauw betrokken was bij de aankoop van drie treinstellen van AnsaldoBreda, zegt vandaag in een interview met de krant De Tijd dat de NMBS de Italiaanse constructeur nooit heeft vertrouwd. Hij herhaalt ook dat het dossier correct afgehandeld is.
Pardon, die zes jaar geleden op pensioen ging, had de leiding in het aanbestedingsdossier voor de Fyra en is dus een sleutelfiguur in de aankoopprocedure. Het Brusselse parket opende een vooronderzoek naar de procedure nadat de NMBS een rapport van Ernst & Young over het aankoopproces had overgemaakt.

Slechte reputatie van AnsaldoBreda en Finmeccanica
Pardon antwoordt in het interview bevestigend op de vraag of hij zich destijds zorgen maakte over de slechte reputatie van AnsaldoBreda en Finmeccanica. Maar er werd volgens hem van uitgegaan dat Belgische en Nederlandse ingenieurs het project wel in goede banen zouden kunnen leiden. "En omdat we er niet helemaal gerust in waren hebben we ook spijkerharde garanties aangebracht in het contract met boeteclausules en verbrekingsmogelijkheden."

Verder in het interview zegt Pardon dat hij het vreemd vindt dat de trein, ondanks talrijke keuringen en testen, na enkele weken commerciële activiteiten plots "honderden fouten" vertoonde. "Vreemd toch dat men die treinen dan überhaupt liet rijden. Dat is volgens mij een belangrijkere vraag in dit dossier dan het verloop van de aankoopprocedure - die volledig correct was. Daar zou ik graag een onderzoek naar zien gebeuren."

Onderzoek door neutraal orgaan
Pardon trekt het rapport van Ernst & Young over het aankoopproces niet in twijfel, maar vraagt ook een onderzoek door een neutraal orgaan als het Rekenhof. Hij herhaalt dat er niet gesjoemeld is tijdens de procedure. "Men mag gerust alle dossiers bekijken en onderzoeken die ik tijdens mijn 38-jarige carrière bij het spoor behandeld heb. Wie denkt dat daarin gesjoemeld is, zal van een kale reis terugkomen. Dat verzeker ik u."

No comments:

Post a Comment