Friday, June 7, 2013

Geen verdoofd slachten meer bij Offerfeest in Antwerpen

Geen verdoofd slachten meer bij Offerfeest in Antwerpen

  © photo news.
De stad Antwerpen zal dit najaar tijdens het Offerfeest geen slachtvloer meer opzetten voor verdoofd slachten. Dat heeft het schepencollege beslist, aangezien het gaat om een erg dure operatie waar vorig jaar niemand op afkwam. Er komt wel zoals steeds een slachtvloer voor onverdoofd (ritueel) slachten. Vanaf volgend jaar hoopt de stad ook daarvan de organisatie volledig uit handen te kunnen geven.
Op vraag van onder meer de Antwerpse Raad voor Dierenwelzijn en toenmalig schepen Luc Bungeneers bood de stad Antwerpen vorig jaar een slachtvloer aan waar moslims tijdens het Offerfeest een schaap verdoofd konden laten slachten, om zo de dieren mogelijk leed te besparen. Niemand maakte echter gebruik van het initiatief. "Dit kost de stad veel geld en tijdens het overleg met de moslimgemeenschap is er niet om een dergelijke slachtvloer gevraagd", zegt schepen voor Diversiteit Liesbeth Homans (N-VA).

Zin en onzin
"We willen best het debat voeren over de zin en onzin van onverdoofd slachten, maar dat is federale materie", vervolgt Homans. "Door het hiaat in de wetgeving moeten we wel onverdoofd slachten aanbieden, anders keer je terug naar de situatie van voor 2005 waarbij je tal van ongecontroleerde slachtvloeren krijgt tot in carwashes en badkamers toe." Er zal dit jaar volgens de schepen op de slachtvloer ook strenger worden toegezien op het naleven van alle regels terzake.

Toekomst
In het Antwerpse bestuurakkoord staat dat de stad op termijn niet meer zal instaan voor de slachtvloeren. "Daar werken we samen met het moskeeënoverleg ook naartoe, maar voor dit jaar was daar geen tijd meer voor", zegt Homans. "Idealiter komt er een slachtvloer buiten Antwerpen, georganiseerd en gefinancierd door een privé-initiatief of door de moslimgemeenschap zelf."

No comments:

Post a Comment