Friday, June 7, 2013

Tommelein: "VRT te dominant in radiolandschap"

Tommelein: "VRT te dominant in radiolandschap"

  © belga.
Volgens Open Vld-politicus Bart Tommelein tonen de jongste CIM-luistercijfers aan dat de positie van de VRT in het radiolandschap te dominant is. Hij pleit ervoor om bij de volgende toekenning van de radiofrequenties in 2016 te vertrekken van een wit blad. "Zo kunnen andere mediagroepen meer ruimte krijgen op de radiomarkt", aldus Tommelein.
Tommelein leidt uit de CIM-cijfers af dat het marktaandeel van de VRT-radiozenders opnieuw met 2 procent is gestegen tot boven de 62 procent. De Open Vld'er spreekt van een "scheeftrekking van de markt". "Tussen 2002 en 2009 was er een systematische daling van het VRT-marktaandeel van bijna 90 procent richting 60 procent, maar sindsdien is de verhouding opnieuw vastgeroest", aldus Tommelein.

Volgens Tommelein ligt de oorzaak bij de frequentieverdeling. "Heb ik iets tegen de VRT-zenders? Helemaal niet, maar radio maakt steeds meer deel uit van een geïntegreerde en convergerende mediasector."

"Nu zijn er mediagroepen die geen kans hebben om radio te produceren omdat er geen frequentieruimte is. Dat betekent dat zij niet met dezelfde wapens strijden. Ik denk dan aan pakketaanbiedingen voor adverteerders of de promotie van eigen audiovisuele producten. We moeten een meer evenwichtig landschap durven creëren, die de leefbaarheid op lange termijn bevordert", besluit de Vlaamse liberaal.

No comments:

Post a Comment